3 Bouwstenen voor Bewuster, Gezonder en Blijer Leven

January 20, 2017

 

Het geheim dat beoefenaars van oosterse vechtkunsten buitengewone prestaties kunnen leveren heeft te maken met het verlengen van energie. Het verlengen van energie is alleen succesvol als de energie zonder onderbreking vloeit. Terwijl deze beoefenaars bewegen naar buiten toe, blijven zij geconcentreerd in hun kern.

 

De perfectie wordt pas dan bereikt wanneer de inspanning spanningsloos wordt.

 

Om dit Martial Minds stadium te kunnen bereiken is éénwording van lichaamsoefeningen, ervaren van energie en gewaar-zijn van het van bewustzijn nodig.

  1. Lichaamsoefeningen: Door oefening kun je zelf navoelen wat de oefening met je doet om zo een gezond lichaam te ontwikkelen (zelfkennis vanuit de beweging).
     

  2. Ervaren van Energie: Het voelen van vitale kracht die energie geeft kan worden bereikt door puur, gevarieerd en zo min mogelijk bewerkte voeding tot je te nemen, voldoende rust, voldoende herstel van de spieren en pezen (eventueel met behulp van Cryo therapie) en ontspanning liefst in de buitenlucht.
     

  3. Gewaar-zijn van het van bewustzijn: Continu gewaar-zijn is in het dagelijks leven al moeilijk, al is het maar omdat we veel van wat we doen, routinematig doen en omdat we van tijd tot tijd dagdromen. Als we bijvoorbeeld pijn of angst ervaren, is onze primaire reactie die te willen vermijden dat wil zeggen niet ‘bewust-zijn’. Ook in de maatschappij staat ambitie vaak ons gewaar-zijn van ons bewustzijn in de weg. Het begint bij Mindfulness (aandachtigheid). Vervolgens is er moed nodig om de tijd te durven nemen om onze psyche te doorgronden om te komen tot gewaar-zijn van ons bewustzijn. Alleen meditatie kan ons brengen bij het gewaar-zijn van ons bewustzijn.

 

Als er bijvoorbeeld te weinig herstel is dan kan het energiesysteem overbelast raken. Door de kracht van gewaar zijn van het bewustzijn, kunnen we het onderscheid onderkennen voor dat het te laat is en (hormonaal) evenwicht realiseren zonder vrees voor overbelasting.

 

Kortom voelen wat een oefening met je doet, het leren ervaren van ononderbroken energiestromen en het gewaar-zijn van het bewustzijn creëren een bewust, gezond en blij leven voor lichaam en geest. 

Langdurig stress en trauma’s kunnen blokkades veroorzaken in de energiestroom. Om inspanning, spanningsloos te realiseren wordt in Martial Minds ingegaan op Mindfulness gebruik van vormen uit Martial Arts, Yoga en Meditatie. Belangrijke onderdelen zijn meditatief bewegen, onderscheidingsvermogen, mededogen (vrij zijn van oordelen), concentratie (geestelijke energie vasthouden en je aandacht richten), moed (verandering van angst in vastberadenheid) en ontspanning.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags