Qi Gong: 10 manieren om je energie te verbeteren!

March 1, 2017

Zoals we geen accountant hoeven te zijn om onze eigen boekhouding op orde te houden, zo hoeven we geen dokter te zijn om onze eigen gezondheid te verbeteren. Een goede gezondheid is essentieel om voldoende energie te hebben. Die energie borgt niet alleen onze fysieke- maar ook onze mentale gezondheid. Energie is noodzakelijk om te komen tot mentale helderheid, mentale weerbaarheid en mentale veerkracht en dat leidt tot emotionele stabiliteit.

 

 In deze introductie op Martial Minds gaan we in op dat gedeelte van Qi Gong waarbij door bewegingen en concentratie de lichaamseigen energie (Qi) wordt versterkt. Een interessant onderwerp om over te lezen. Echter, alleen door te oefenen in de praktijk kan de ervaring worden verkregen die ons de gewenste inzichten kunnen verschaffen. Oftewel: oefening baart wederom kunst om jouw krijgersgeest te leren kennen.

Qi en stress

 

1. Investeren in tijd en gebruik je energie op een zachte wijze
Een belangrijk aspect van het dagelijks leven is stress. Stress dient zich op allerlei manieren aan: onzekerheid over de toekomst, het overlijden van een naaste, een scheiding, hogedruk op het werk, etcetera. Langdurige stress is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid waardoor mensen geen energie meer hebben om iets te ondernemen. QiGong - ook wel de training die zich richt op het inwendige van onszelf - is dan een goede manier om hier verbetering in aan te brengen. Vooral voor dertigers en ouder is dit een natuurlijke eerste stap. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat energie niet te conserveren is. Het idee is juist om de energie te gebruiken én weer aan te vullen. ‘Gong’ betekent dan ook werk en tijd. Het is dus van belang er én tijd én energie in steken zodat de meridianen opengaan en je organen zich kunnen versterken. Naarmate de Qi verbetert, kan geleidelijk worden overgegaan op de uitwendige versterking van het lichaam. Dat wordt ook wel Martial Qigong genoemd of Shaolin Kung Fu. De geest is bij Martial Qigong gericht aanwezig in het moment nu, wat men ook wel Mindfulness noemt. Hierdoor worden gedachtes uitgebannen. Door te concentreren op ontspanning en explosieve bewegingen verdwijnt op een andere manier de stress. Na een training voel je je als herboren. Dit is een mooi voorbeeld van de positieve wisselwerking tussen lichaam en geest: het doel van Martial Minds.  

 

2. Concentratie op ademhaling en beweging
In Martial Minds proberen we met Shaolin Kung Fu- oefeningen te winnen van onszelf en niet van een tegenstander. 100% concentratie is vereist en gericht op het moment nu. De concentratie richt zich daarbij op de ademhaling en op de bewegingen. Als dit een tweede natuur wordt waardoor we ons beter bewust worden van ons lichaam, zijn we in staat om lichaam en geest te verbinden. Dit is de tweede manier hoe we meer uit ons lichaam kunnen halen en ons energieniveau verhogen, we maken ook onze geest weerbaarder.

 

Qi = energie + … +… +…

 

3. Manier waarop we ademhalen

Onze primaire energiebron is zuurstof. Zuurstof ademen we in en is nodig voor de verbrandingsprocessen in ons lichaam waarbij we koolzuurgas uitademen. Zonder zuurstof kunnen we al na 30 seconden bewustzijn stoornissen in onze hersenen optreden. Het uitademen van koolzuurgas is mede van groot belang. Aan de hand van ademhaling met gebruik van het middenrif wordt de basis van de juiste ademhalingstechniek aangeleerd, dit is de derde manier om ons energieniveau te verbeteren.

 

4. Voeding

Voeding (hormonaal veilige voeding) is onze vierde energiebron (Hierover een volgende keer meer). Duidelijk zal zijn dat zo puur en gevarieerd mogelijk voedsel ons energieniveau en onze gezondheid bevordert.

 

5. Verbeter concentratievermogen

De vijfde energiebron zijn onze hersenen. De hersenen genereren ideeën en zorgen voor de gewenste coördinatie/motoriek bij het inzetten van bewegingen (ook die van krachtige en explosieve aard). Een hoger concentratievermogen kan een sterkere energiestroom genereren naar de spieren waardoor we beter leren coördineren en daardoor energierijker acteren.

 

6. Efficiënter gebruik door betere controle
Gemiddeld maakt de mens maar 40% efficiënt gebruik van zijn spieren. Op dat terrein valt dus nog veel te winnen en aanvullende middelen om in te nemen zoals groeihormonen e.d. zijn dus helemaal niet nodig. Die middelen maken je spieren alleen maar groter, wat natuurlijk wel stoer staat, maar je spieren werken dan nog steeds inefficiënt.

Met oefeningen kun je de efficiëntie van de energiestromen verhogen en ook de efficiëntie van de communicatie van de hersenen naar de spieren aanzienlijk verbeteren. Hierdoor boor je dus een additionele zesde energiebron aan!

 

Qi(gong) in Martial Minds

 

7. Leeg maken van je geest
Qigong zorgt voor het in stand houden van de gezondheid, door een verbeterd immuunsysteem. Als de geest niet rustig en vredevol is oftewel emotioneel uit balans, zijn we vatbaarder voor ziektes. Boosheid wordt bijvoorbeeld geassocieerd met het niet goed functioneren van de lever en vrees met het niet goed functioneren van de blaas. Door de geest leeg te maken, wordt verondersteld dat zelfcontrole kan ontstaan. Dat kunnen we bereiken met meditatie en gerichte focus training. De gedachte dat je met Qigong oefeningen langer fit blijft is hierbij leidend. Hierdoor boren we een zevende energiebron aan.

 

8. Bewegingsoefeningen die je organen stimuleren

Een andere opvatting is dat Qigong ook kan worden gebruikt om te genezen. Bepaalde vormen van bewegingen (die vaak hun oorsprong hebben in het dierenrijk, achtste manier) kunnen energiestromen teweegbrengen in bepaalde organen en dat kan leiden tot herstel. Wellicht dat we vroeger instinctief wisten hoe we energie konden opbouwen, maar dat is nu zonder bewuste aandacht verleden tijd.

 

9. Uit je comfort zone stappen
Vroeger werd ook veel aandacht besteed aan de verandering van de seizoenen en de invloed daarvan op onze organen. Een voorbeeld: als het plots veel kouder wordt, heeft dat effect op ons lichaam. Door ons bloot te stellen aan de kou in plaats van ons er van af te schermen, blijven we beter in verbinding met de natuur en krijgen geest en lichaam de kans om zich aan te passen.

 

10. Luisteren naar de signalen die ons lichaam afgeeft

In Martial Minds willen we leren luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft. We gebruiken hierbij ook oefeningen die zijn gerelateerd aan Qigong. De interventie die dan tussen lichaam en geest kan optreden is vaak verrassend. Zo werken we weer aan ons doel: het bevorderen van een mentale gezondheid. Door wat we fysiek ervaren ook mentaal te beleven, komen we steeds een stapje verder. De uitdaging ligt in het verleggen van je grenzen, buiten je comfortzone. Je bent in concurrentie met jezelf, maar om goed te kunnen observeren is het van belang om tegelijkertijd met jezelf te samenwerken. Op deze tiende manier kunnen we door te oefenen onze (mentale) gezondheid verbeteren en daarmee werken we aan het versterken van onze Qi.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags