De invloed van Body-Mind-Spirit link op gezondheid

December 8, 2017

 

Als mensen bij mij komen trainen, dan voelen ze wel dat er een body-mind relatie is als ze bewegen of oefeningen doen, maar hoe dat precies werkt is altijd een punt van aandacht. De body-mind-spirit relatie gaat echter vaak een brug te ver. Waarom eigenlijk?


Neem de kracht van verbeelding die we allemaal kennen, we verbeelden, dromen of fantaseren over een bepaald onderwerp en dat doet ons dan ook gaan, alsof de inspiratie (spirit) is ontstaan in die verbeelding die onze ontsteking doet ontbranden (mind) en de motor in beweging zet (body).


Omgekeerd merken we op dat we ons verzetten bij bepaalde bewegingen wanneer die bewegingen niet fijn aanvoelen. Het is alsof onze hersens in verzet komen ofwel in de weerstand schieten. Kennelijk het tegenovergestelde van de verbeelding die verruimt staat de weerstand die beperkt.


Body-mind-spirit als genezing

Verder zijn er emoties, die kunnen als gevolg van een niet neutrale gemoedstoestand positief maar ook negatief zijn. Negatieve emoties, zoals te zorgelijk zijn, kunnen vat krijgen op het lichaam waardoor het immuunsysteem onder vuur komt te liggen en er bijvoorbeeld (laaggradige) ontstekingen kunnen ontstaan.

 

Soms zijn die ontstekingen nog niet manifest doordat het immuunsysteem enorm zijn best doet, en ontstaat er een gevoel van gebrek aan energie. Je lichaam geeft dan signalen af, maar doordat je druk bent of te maken hebt met veel externe signalen neem je de interne signalen niet of nauwelijks waar. Hierdoor worden allerlei hormonen vrijgemaakt om je te ondersteunen.

 

Echter als deze processen langdurig plaatsvinden dan kunnen die hormonen schade berokkenen aan je natuurlijke eigenschap om jezelf te genezen.
 

Bewustzijn van je body

Het gaat hier om body-mind-spirit technieken, waarbij de geest gericht wordt gefocust op het lichaam. Het resultaat: een verbeterde gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk, velen ervaren de bloeddruk niet, door nu hier op te gaan letten tijdens de oefeningen ontstaat een soort bewustzijnsloop waardoor we in de gaten gaan krijgen wanneer de bloeddruk omhooggaat. Door bijvoorbeeld meditatieve oefeningen eraan toe te voegen zijn we ook in staat de bloeddruk te verlagen.


De kracht van de mind

Een ander voorbeeld dat de relatie tussen lichaam en geest weergeeft is het placebo-effect. Het placebo-effect wordt veroorzaakt door iemands verwachtingen. Als een persoon verwacht dat een medicijn hem of haar beter maakt, dan is het mogelijk (niet zeker) dat het lichaam effecten kan veroorzaken die vergelijkbaar met medicatie zijn en daardoor heling in gang wordt gezet. Is dat gek? Toch niet, het blijkt immers dat “heel” zijn de basis van een goede gezondheid is. Dat wil zeggen dat als je op twee gedachten hinkt en dus twijfelt over de werking, de heling niet tot stand komt. 


De spirit van binnen

In Martial Minds wordt vooral door jonge mensen meewarig aangekeken als het over spiritualiteit gaat, als belangrijke factor in de body-mind-spirit relatie. Toch is het juist de inspiratie zoals we hierboven hebben gezien, als in jouw persoonlijke innerlijke ervaring zeg maar je bezielende beleving die jou je levensstijl geeft en die dus van wezenlijk belang is om je existentiële leegheid te vermijden. 

 

De body-mind-spirit link verbeteren

Belangrijk is schadelijke gedachten te neutraliseren. Dus als eerste is het van belang om negatieve gevoelens en gedachten bewust te worden en ze aan te merken als schadelijk.


Daarnaast wil je dat je kan ontspannen, dit is belangrijk om stress hormonen te verminderen, waardoor het immuunsysteem beter in staat is om je helpen jezelf gezond te houden. In de ontspanning kan focus gedachten en prikkels die je ervaart door meditatie een heel goede ondersteuning zijn om afstand te nemen van je emoties.


Tenslotte geef jezelf een portie positiviteit, door middel van het omarmen van deugden, zoals begrip, mededogen, vergevingsgezindheid, je zult zien dat het je gemoedsrust ten goede komt.

Wil je hier meer over weten?


Volg dan één van onze cursussen:

  1. Leren Mediteren

  2. Deugden Yoga 

  3. Hormoon Yoga

Bel naar 06 46 255 883 of stuur een email naar info@martial-minds.com en vraag naar de mogelijkheden.

 

-dr. Bob Out

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags